• Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Intézményrendszer

E-mail Nyomtatás PDF

2004 novemberében, másodszori nekifutásra megalakult a többcélú kistérségi társulás a Szobi statisztikai kistérségben. Az, hogy csak másodszorra sikerült, nem véletlen, hiszen ez a kistérség azok közé tartozik, amelyet a többcélú kistérségi társulásokról hozott törvényben és a kapcsolódó rendeletekben felállított feltételek érzékenyen érintenek, elsősorban a közoktatási feladatellátás területén. Azokban a falvakban ugyanis, amelyekben a lakosság száma kevesebb, mint 400 fő, igazi törpefalvak tehát, már nem működik iskola, egyetlen parányi település, a 94 lakost számláló Tésa kivételével az óvoda azonban igen, s a következő településkategóriában, az 500-1100 fős községekben pedig az iskolák fenntartásának kérdésköre a maga teljes bonyolultságával van jelen.

 

Ez egy olyan vidék, ahol megtapasztalták a hetvenes, nyolcvanas évek körzetesítését, és nem szívesen emlékeznek rá, ahol a rendszerváltozást követően újra alakultak és újra önállósultak községi iskolák, ahol a szereplőknek a maguk által felállított intézményrendszert kell most új alapokra helyezniük lehetőség szerint úgy, hogy senki ne érezze rosszul magát az új körülmények között, és ne csorbuljon a legfontosabb cél, hogy a gyermekek megfelelő színvonalú és fenntartható, az oktatási egyenlőtlenségeket tompító óvodákban, iskolákban tanulhassanak. S a közoktatás kérdése csupán az egyik, 2005 szeptemberétől együttműködésben vállalt feladat, ehhez jön az egészségügy, az ügyeleti rendszer és sürgősségi ellátás megszervezése, amely ebben a parányi, alig több mint 12 ezer fős kistérségben azért elsőrendű feladat, mert nagyok a távolságok, rosszak az utak és a szélekről nemhogy 15 perc alatt, de 30-40 percen belül sem érhető el a legközelebbi nagyváros, Vác.

 

A harmadik, a Társulás által vállalt feladat, a szociális ellátórendszerek koordinált működtetése pedig azért kiemelt fontosságú, mert nagyon sok az idős ember, a falvak felében súlyos elöregedési tendenciák uralkodnak, de a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek, köztük a romák jelenléte is számottevő két községben. Az ellátásra szorulók száma tehát magas, miközben, ahogy másutt, itt sem jutnak el a megfelelő támogatási formák éppen azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne ezekre, legyen szó bentlakásos idősotthonokról, egyszerű házi szociális gondozásról, fejlesztő pedagógiai vagy logopédiai szolgáltatásról.

Képek községeinkből

szob5.jpg

Időjárás

TÁMOP 3.1.4 Szob

Névnapok

Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
You are here: Általános információk Intézményrendszer